De overgang

Alle vrouwen komen in de overgang!

In Nederland zijn dat jaarlijks 1,7 miljoen vrouwen en daarvan heeft ongeveer tachtig procent weinig tot meerdere klachten. Twintig procent van deze vrouwen ervaren weinig tot geen klachten. Vijf procent van de tachtig procent heeft zoveel last van overgangsklachten dat zij niet meer gewoon kunnen functioneren in hun dagelijks leven.

overgang

De overgang is een vrouwelijke levensperiode die over het algemeen inzet in de leeftijd tussen 40 en 60 jaar. In deze fase ontstaan vaak overgangsklachten, bijvoorbeeld opvliegers en onregelmatige menstruatiecycli. Veel vrouwen denken dat de overgang en de menopauze hetzelfde zijn, maar de menopauze is de tweede fase van de overgang. Dit is het moment waarop een vrouw juist al een jaar lang geen menstruaties of bloedingen meer heeft gehad. De gemiddelde leeftijd van vrouwen die in de menopauze belanden, is 51 jaar.

In de overgangsjaren vindt er een verschuiving plaats in de hormoonhuishouding van de vrouw. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, die verantwoordelijk zijn voor de menstruatiecyclus, worden minder geproduceerd en nemen af. Daardoor ontstaan er schommelingen in de hormonen en ook in de stofwisseling. Hierdoor raakt de inwendige ‘weegschaal’ van de vrouw in onbalans en kunnen er overgangsklachten ontstaan.

Typische overgangsklachten zijn:

  • Verandering in het menstruatiepatroon/de cyclus
  • Opvliegers (vasomotore klachten)
  • Klachten in het kleine bekken (urineverlies, atrofie van de vagina)

A-typische overgangsklachten zijn:

  • Slaapstoornissen
  • Concentratiestoornissen
  • Spier- en gewrichtsklachten
  • Somberheid, neerslachtigheid en depressie
  • Minder zin hebben in seks

Risicofactoren door overgangsklachten

Door de overgang ontstaan er schommelingen in de hormoonhuishouding, waardoor er ook verschuivingen en schommelingen ontstaan in de stofwisseling. Deze schommelingen en verschuivingen zorgen er ook voor dat een vrouw in de overgang een verhoogd risico loopt op het ontstaan van:

  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes Mellitus (‘suikerziekte’) type 2
  • Osteoporose (botontkalking)

Tijdens een consult worden deze risicofactoren met jou besproken.

Wanneer je de overgangsklachten bij jezelf herkent, neem dan contact op met mij of met een Verpleegkundig Overgangsconsulent in jouw omgeving. De Verpleegkundig Overgangsconsulent geeft informatie, adviseert en begeleidt je tijdens het proces van de overgang.

Blijf niet te lang rondlopen met problemen en klachten van de overgang! Samen kunnen we ervoor zorgen dat je comfortabel en met zo min mogelijk klachten op een prettige manier door de overgangsjaren komt. In mijn overgangspraktijk hou je zelf de regie over dit proces, en wordt de begeleiding afgestemd op jouw wensen en behoeften.

Reviews

Een paar maanden geleden had ik veel last van vermoeidheid, en op mijn werk kon ik maar moeilijk geconcentreerd blijven. Ik dacht zelfs dat ik een burn-out of zo had, maar toen hoorde ik van een vriendin dat het weleens aan de overgang kon liggen. Op haar advies heb ik een afspraak gemaakt met Désirée, die me uitlegde wat er aan de hand was en wat ik aan mijn klachten kon doen.

Toen ik twee maanden later terugging naar de praktijk voor de evaluatie, waren mijn klachten veel minder, en ik functioneerde weer beter, ook op m’n werk. Achteraf denk ik: had ik de stap om naar de praktijk van Désirée te gaan maar eerder gezet, want dan was me een hoop ellende bespaard gebleven!

- Ingrid

Maak alvast
een afspraak!

Ben jij al overtuigd? Ik wil je graag helpen bij het omgaan met of het afkomen van je overgangsklachten.