In de overgang? Investeer in jezelf!

In de overgang? Investeer in jezelf!

Opvliegers, stemmingswisselingen, pijnlijke gewrichten en steeds meer kilo’s die blijven plakken. Als je menstruatiecyclus gaat veranderen en er wisselende hevige of minder hevige bloedingen optreden of dat je juist opgelucht bent dat je eindelijk van die maandelijks terugkerende menstruatie af bent. Staat ineens de overgang voor de deur. En ook dat is vaak geen feestje. Maar ja, als vrouw heb je er maar mee te dealen. Er is niks aan te doen. Toch?

overgang

Van vruchtbaar naar onvruchtbaar

De overgang is de fase waarin je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar overgaat. Je eierstokken gaan minder oestrogeen en progesteron produceren, waardoor je hormoonhuishouding drastisch verandert. En dat merk je. Zowel fysiek als mentaal. Nu is het niet zo dat elke vrouw dit als een enorme last ervaart, maar het grootste deel krijgt wel degelijk klachten: zo’n 80% van de 1,7 miljoen vrouwen die jaarlijks in de overgang komen. Bij 5% is het zelfs zó erg, dat het hen in hun dagelijks functioneren belemmert.

Pak het serieuzer aan

Wij vrouwen zijn nogal eens geneigd om te berusten in ons lot: het hoort er nu eenmaal bij. Natuurlijk zijn er allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om deze klachten tegen te gaan, of je koopt iets uit het schap van de drogist, maar sluit dat aan bij wat jouw lichaam nodig heeft? Snij je jezelf daar uiteindelijk niet mee in de vingers? Waarom pak je het niet serieuzer aan? Waarom bereid jij je, als vrouw van deze tijd, niet beter voor op de overgang?

Stukje bewustwording

Als verpleegkundig overgangsconsulent heb ik daar in mijn praktijk dagelijks mee te maken. Bij mij komen de vrouwen die voor zichzelf opkomen. Als je je klachten in toom wilt houden, is een stukje bewustwording noodzakelijk. Zeker als je dagelijks hinder ondervindt van je klachten is hulp zoeken iets wat je jezelf zou moeten gunnen.

Waardevolste cadeau voor jezelf

En nee, ik heb geen pilletje voor je dat onmiddellijk werkt, maar ik heb wel tips en adviezen voor je over leefstijl, positieve gezondheid, supplementen en voeding die specifiek gericht zijn op de overgangsklachten waar jij op dat moment last van hebt. Het is altijd maatwerk, afgestemd op jouw wensen en behoeften en je houdt zelf de regie. Maar je zult zien dat het werkt. Dat je jezelf weer herkent en terugvindt. Dat het leven weer leuk wordt. Gun jezelf die begeleiding. Investeer in jezelf. Dat is het waardevolste cadeau dat je jezelf in deze fase van je leven kunt geven!

Consulten (deels) vergoed door zorgverzekeraar

Ik ben gediplomeerd Verpleegkundig Overgangsconsulent en aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC). Daardoor worden consulten vrijwel altijd (deels) vergoed door de zorgverzekeraar uit het aanvullende pakket. Maak vandaag nog een afspraak.

Reviews

Een paar maanden geleden had ik veel last van vermoeidheid, en op mijn werk kon ik maar moeilijk geconcentreerd blijven. Ik dacht zelfs dat ik een burn-out of zo had, maar toen hoorde ik van een vriendin dat het weleens aan de overgang kon liggen. Op haar advies heb ik een afspraak gemaakt met Désirée, die me uitlegde wat er aan de hand was en wat ik aan mijn klachten kon doen.

Toen ik twee maanden later terugging naar de praktijk voor de evaluatie, waren mijn klachten veel minder, en ik functioneerde weer beter, ook op m’n werk. Achteraf denk ik: had ik de stap om naar de praktijk van Désirée te gaan maar eerder gezet, want dan was me een hoop ellende bespaard gebleven!

- Ingrid

Maak alvast
een afspraak!

Ben jij al overtuigd? Ik wil je graag helpen bij het omgaan met of het afkomen van je overgangsklachten.