Het zal je maar overkomen: vervroegd in de overgang

Het zal je maar overkomen: vervroegd in de overgang

Onverklaarbare paniekaanvallen, concentratieproblemen, ongewild urineverlies, contactlenzen die niet meer verdragen worden en een zwangerschap die op zich laat wachten. Bij dergelijke klachten wordt vaak aan stress of een dreigende burn-out gedacht. Maar er kán ook heel iets anders aan de hand zijn.

1 op de 100

Als jonge vrouw sta je midden in het leven. De overgang lijkt dan nog heel ver weg. Dat is toch immers iets voor ‘oudere’ vrouwen? Toch overkomt het 1 op de 100 jonge vrouwen in Nederland dat ze vervroegd, dus voor hun 40e, in de overgang raken. En dat terwijl ze toch nog af en toe ‘gewoon’ menstrueren en geen last hebben van opvliegers of nachtzweten. Geen wonder dat er dan niet meteen aan de overgang wordt gedacht.

POI

Bij een vervroegde overgang is je eicelvoorraad te snel opgeraakt. Dit wordt ook wel ‘POI’ genoemd: primaire ovariële insufficiëntie. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn: een behandeling tegen kanker, je beide eierstokken zijn operatief verwijderd, je hebt endometriose, je hebt een eetstoornis (gehad) of je moeder en oma zijn ook vervroegd in de overgang geraakt. Vaak wordt er trouwens helemaal geen oorzaak voor gevonden en is het ‘pure pech’, maar dat neemt niet weg dat het een heftige boodschap is. Ineens ben je als jonge vrouw in de overgang.

Gezondheidsrisico’s

Naast een mogelijk onvervulde kinderwens kleven er ook nog ernstige gezondheidsrisico’s aan een vervroegde overgang. Door de hormoonveranderingen in je lichaam heb je meer kans op hart- en vaatziekten, botontkalking én kun je sneller verouderen wat zelfs je levensduur kan verkorten. Daarom moet een jonge vrouw die vervroegd in de overgang komt haar situatie zo snel mogelijk bespreken met haar huisarts, gynaecoloog bij wie ze onder behandeling is of een consult aanvragen bij een verpleegkundig overgangsconsulent van de VVOC.

Hormoonsuppletietherapie

In dat gesprek is het belangrijk dat dan besproken wordt wat starten van hormoonsuppletietherapie voor haar situatie zou kunnen betekenen en ook dat leefstijl en gezonde voeding haar kunnen helpen. Hormoonsuppletietherapie is overigens niet geschikt voor vrouwen die na een traject tegen borstkanker anti-hormoontherapie krijgen. Voor hen geldt een heel andere aanvliegroute. Voor hen is het belangrijk om samen met hun gynaecoloog af te stemmen hoe ze de door de therapie ontstane overgangsklachten onder controle kunnen krijgen.

Er is hulp

Een vervroegde overgang veroorzaakt veranderingen in je lichaam. Naast de hormoonsuppletietherapie zijn er meer manieren om die veranderingen goed op te vangen: volwaardige voeding, voldoende beweging en stressreductie nemen daarbij een belangrijke plaats in. In mijn praktijk adviseer en begeleid ik vrouwen tijdens dit hele proces en geef ik informatie. Ik zie dat dat werkt en zou dat elke vrouw in de overgang gunnen. Oud én jong!

Reviews

Een paar maanden geleden had ik veel last van vermoeidheid, en op mijn werk kon ik maar moeilijk geconcentreerd blijven. Ik dacht zelfs dat ik een burn-out of zo had, maar toen hoorde ik van een vriendin dat het weleens aan de overgang kon liggen. Op haar advies heb ik een afspraak gemaakt met Désirée, die me uitlegde wat er aan de hand was en wat ik aan mijn klachten kon doen.

Toen ik twee maanden later terugging naar de praktijk voor de evaluatie, waren mijn klachten veel minder, en ik functioneerde weer beter, ook op m’n werk. Achteraf denk ik: had ik de stap om naar de praktijk van Désirée te gaan maar eerder gezet, want dan was me een hoop ellende bespaard gebleven!

- Ingrid

Maak alvast
een afspraak!

Ben jij al overtuigd? Ik wil je graag helpen bij het omgaan met of het afkomen van je overgangsklachten.