Begrip op de werkvloer 

Begrip op de werkvloer

Opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen zijn vaak voorkomende overgangsklachten. Maar naast deze typische en atypische symptomen zijn er nog veel meer onverwachte klachten die bij de overgang blijken te horen en die het dagelijks leven flink kunnen belemmeren. Bovendien ontbreekt het vaak aan begrip op de werkvloer.

begrip

Ieder jaar komen 1,7 miljoen vrouwen in de overgang. Ongeveer twintig procent van die vrouwen ervaart weinig symptomen. Maar de andere tachtig procent van de vrouwen heeft wél last van overgangsklachten. Hiervan geeft vijf procent aan dat zij niet meer gewoon dagelijks kunnen functioneren. Bekende klachten waarvan ze last kunnen hebben zijn psychische klachten, duizeligheid, hartkloppingen, gewichtstoename, geheugen- en concentratiestoornissen en hoofdpijn. Ook hebben ze een kort lontje, zijn ze snel geïrriteerd, somber en/of herkennen ze zichzelf niet meer. Dit alles kan een aanzienlijke impact hebben op hun dagelijks leven. Ook werk kan hieronder lijden. Waarom wordt daar dan zo weinig aandacht aan besteed? 

De werkgever

Overgangsconsulent Désirée Groot-Engelsman beaamt dat het tijd is voor verandering. ‘Ik krijg veel vrouwen in mijn praktijk die aangeven dat ze zich niet begrepen of gehoord voelen op de werkvloer, zowel door hun collega’s als door hun werkgever, en dat ze hierdoor het plezier in hun werk verliezen. Daarom pleiten mijn collega’s en ik voor meer begrip voor de overgang op de werkvloer. Er is in Nederland nu eenmaal sprake van vergrijzing. Dat betekent dat vrouwen ouder worden en er steeds meer vrouwen last kunnen krijgen van overgangsklachten. Aan de werkgever de taak om vrouwen hierin te begeleiden. Het is belangrijk om in gesprek te gaan. Wat heeft de vrouwelijke werknemer nodig? Hoe kan ze hierbij geholpen worden? Hier hebben werkgevers zelf ook baat bij. Het verbetert werkgeluk, begrip naar elkaar toe en de kwaliteit van werken, waardoor minder vrouwen in de ziektewet komen als gevolg van hun overgangsklachten.’

De politie

‘De eerste stappen hiervoor worden momenteel gezet’, vervolgt Désirée. ‘De Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC) is bezig met een project in samenwerking met de Nederlandse politie. Op landelijk niveau zijn twaalf consulenten gevraagd om workshops te geven over de overgang op de werkvloer binnen de organisatie van de Nederlandse politie. Daarnaast wordt gekeken of en hoe de situatie verbeterd kan worden. Het doel is om vanuit beide partijen een werkbare situatie te creëren waarin er meer begrip op de werkvloer is voor vrouwen in de overgang.’ 

‘Zo zijn er nog een aantal andere ontwikkelingen gaande. Onder andere is Nationale Nederlanden bezig met het in gang zetten van een toegankelijke app voor vrouwen in de overgang. In samenwerking met de VVOC, de Dutch Menopause Society en bekende gynaecologen zoals Dorenda van Dijken, wil Nationale Nederlanden meer bewustwording creëren in de samenleving. We merken dat het nog wel van de grond moet komen. Verandering heeft nu eenmaal tijd nodig. Maar het gonst al wel, en dat is goed.’

Over de specialist 

Désirée Groot-Engelsman is gediplomeerd Verpleegkundig Overgangsconsulent. Ze is aangesloten bij de Vereniging Verpleegkundig Overgangsconsulenten (VVOC). Daardoor worden consulten vrijwel altijd (deels) vergoed door de zorgverzekeraar uit het aanvullende pakket.

Dit artikel verscheen eerder in ForYou Magazine.

Reviews

Een paar maanden geleden had ik veel last van vermoeidheid, en op mijn werk kon ik maar moeilijk geconcentreerd blijven. Ik dacht zelfs dat ik een burn-out of zo had, maar toen hoorde ik van een vriendin dat het weleens aan de overgang kon liggen. Op haar advies heb ik een afspraak gemaakt met Désirée, die me uitlegde wat er aan de hand was en wat ik aan mijn klachten kon doen.

Toen ik twee maanden later terugging naar de praktijk voor de evaluatie, waren mijn klachten veel minder, en ik functioneerde weer beter, ook op m’n werk. Achteraf denk ik: had ik de stap om naar de praktijk van Désirée te gaan maar eerder gezet, want dan was me een hoop ellende bespaard gebleven!

- Ingrid

Maak alvast
een afspraak!

Ben jij al overtuigd? Ik wil je graag helpen bij het omgaan met of het afkomen van je overgangsklachten.