Wat kun je zelf doen aan overgangsklachten?

Wat kun je zelf doen aan overgangsklachten?

Alle vrouwen over de hele wereld krijgen vroeg of laat te maken met het natuurlijke proces dat ‘de overgang’ heet. In Nederland zijn dat jaarlijks 1,7 miljoen vrouwen, waarvan twintig procent weinig of een milde vorm van overgangsklachten ervaart en tachtig procent veel of een ernstige vorm. Vijf procent van deze vrouwen ervaart dusdanig ernstige overgangsklachten dat zij niet meer normaal in het dagelijks leven kunnen functioneren.

zelf

Gezonde leefstijl

Overgangsklachten kunnen aanzienlijk verergeren door een ongezonde leefstijl, zoals ongezond eten en drinken, roken en weinig bewegen. Je kunt een goede stap in de richting zetten als je goed voor jezelf zorgt en lief voor jezelf bent. Zorg voor een gezonde leefstijl door gezond te eten, niet te roken en te veel koffie en alcohol te vermijden, door iedere dag minimaal een half uur invasief te bewegen in de vorm van wandelen naar de supermarkt of te fietsen naar je werk. Op die manier kun je je gewicht onder controle houden. Vermijd stress en zorg voor voldoende rust en nachtrust. Met deze algemene basale adviezen kun je er ook al voor zorgen dat het aantal opvliegers kan verminderen.

Natuurlijke stoffen

Bij opvliegers kun je bijvoorbeeld je kleding in laagjes dragen en voor luchtige en natuurlijke stoffen kiezen om te dragen zoals, katoen, zijde of wol. Bij nachtelijke opvliegers kan het handig zijn om je slaapkamer zo koel mogelijk te houden en te kiezen voor dunne dekens. Kies ook voor natuurlijke materialen voor zowel nachtkleding als het beddengoed.

Vaginale droogte

Een typische overgangsklacht is ook een verandering van de slijmvliezen van de vagina. Bij klachten van vaginale droogte is het goed om dit aan te geven bij je partner en het bespreekbaar te maken. Maak het voorspel langer en wees wat voorzichtiger. Soms kan een glijmiddel uitkomst bieden.

Zelfzorgmiddelen

Er zijn allerlei producten op de markt voor de overgang, zoals plantaardige middelen of voedingssupplementen. De gang naar de drogist en de apotheek is zó gemaakt, want deze producten zijn vrij verkrijgbaar. Maar wees voorzichtig met zelfzorg met behulp van deze middelen. Laat je goed adviseren, want niet van alle middelen is aangetoond dat ze een bewezen effect hebben op overgangsklachten. Sommige van deze producten kunnen juist een negatieve invloed hebben op je gezondheid.

Verpleegkundig overgangsconsulente

Wil je een goed advies over deze producten, laat je dan adviseren door een verpleegkundig overgangsconsulente. Via de website van de VVOC kun je door het invoeren van je postcode zoeken naar een verpleegkundig overgangsconsulente bij jou in de buurt.

Reviews

Een paar maanden geleden had ik veel last van vermoeidheid, en op mijn werk kon ik maar moeilijk geconcentreerd blijven. Ik dacht zelfs dat ik een burn-out of zo had, maar toen hoorde ik van een vriendin dat het weleens aan de overgang kon liggen. Op haar advies heb ik een afspraak gemaakt met Désirée, die me uitlegde wat er aan de hand was en wat ik aan mijn klachten kon doen.

Toen ik twee maanden later terugging naar de praktijk voor de evaluatie, waren mijn klachten veel minder, en ik functioneerde weer beter, ook op m’n werk. Achteraf denk ik: had ik de stap om naar de praktijk van Désirée te gaan maar eerder gezet, want dan was me een hoop ellende bespaard gebleven!

- Ingrid

Maak alvast
een afspraak!

Ben jij al overtuigd? Ik wil je graag helpen bij het omgaan met of het afkomen van je overgangsklachten.